2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kinevezték az Iszlám Állam új kalifáját, de lehet, hogy nem is ő az

2020. január 21. 12:05, utolsó frissítés: 12:05

Abu Ibráhim al-Hasemi al-Kurasit nevezte ki új kalifájának az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet, miután az amerikaiak októberben rajtaütöttek Abu Bakr al-Bagdadin, az ISIS korábbi vezetőjén, aki a tűzharc következtében felrobbantotta magát. Az új kalifa személyével kapcsolatban viszont az a kérdés, hogy ki is ő valójában, mivel az ISIS szakértői és elemzői soha nem hallottak még róla, így az sem biztos, hogy valóban létezik.


A The Guargian szerint az ISIS-t valójában Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Szalbi vezeti, aki a terrorszervezet egyik alapítója és ideológusa, és az iraki türkmén kisebbség tagja.

Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Szalbi Fotó: TwitterAmir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Szalbi Fotó: Twitter


A férfi azon kevesek közé tartozik a terrorszervezet vezetőségében, akik nem arab származásúak. Szalbi a Moszuli Egyetemen diplomázott, és kulcsszerepet játszott az iraki jazidi kisebbség elleni népirtásban.

A férfit tavaly augusztus óta tartják nyilván a legkeresettebb terroristák amerikai listáján, az USA 5 millió dollár nyomravezetői díjat ajánlott annak, aki bármilyen hasznos információval tud szolgálni Szalbi tartózkodási helyével kapcsolatban. Az USA korábban is úgy kezelte Szalbi személyét, mint aki átveheti a terrorszervezet vezetését al-Bagdadi halála után. (Guardian/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS