2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb rovarirtó szert tiltottak be az EU hatóságai

2020. január 15. 11:26, utolsó frissítés: 11:34

Április 30-tól tilos lesz az unió tagországaiban a tiakloprid nevű rovarirtó szer használata. A Reuters szerint az Európai Bizottság hétfői döntése alapján nem hosszabbítják meg többé az említett növényvédő szer használatára vonatkozó engedélyt.


A vegyület a Bayer által gyártott Calypso és Biscaya nevű termékek hatóanyaga, de a boltokban található kerti rovarölő termékekben is megtalálható. A döntés az EU élelmiszer biztonsági hatósága, az EFSA javaslata nyomán született meg, melyben a tiakloprid káros hatásaira hívják fel a figyelmet.

A neonikotinoidok csoportjába tartozó szer nem csak a méheket, de az emberi egészséget is veszélyezteti, és magas koncentrációban van jelen a talajvízben. A vizsgálatok szerint a vegyület gyengíti a beporzók immunrendszerét és csökkenti a szaporodási képességeiket. A szopogató és rágó rovarok, elsősorban a levéltetvek ellen használt szert a repce, a burgonya és a gyümölcsfák védelmében alkalmazzák..

Amint arról már írtunk, néhány neonikotinoid tartalmú szert már betiltott az EU, Románia viszont próbál kibújni a szigorított szabályok alól. A természetbarát kertészkedést folytatók és a zöld szervezetek ugyanakkor európai polgári kezdeményezést indítottak a vegyszerek fokozatos kivezetése, illetve betiltása érdekében, melyet itt lehet aláírni. (Reuters, hírszerk.)

Nyitókép: Imbadah Mimpi/unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS