2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Moszkvába és a balti államokba készül Bush

2005. május 06. 13:21, utolsó frissítés: 13:21

George Bush a második világháború európai befejeződésének moszkvai ceremóniáján, emlékünnepségén vesz részt, de előtte és utána a balti államokba, nevezetesen Lettországba, Litvániába és Észtországba is ellátogat. Ezekben az államokban ugyanis a háború végét - ahogy egy csütörtöki interjújában fogalmazott az elnök - nem a felszabadulás pillanataként élték meg az emberek.

Bush elnök az európai út alkalmából egy sor újságnak és televízióállomásnak adott interjút. A litván tévéseknek például egyebek között azt mondta: Moszkvában emlékezteti majd Putyint arra is, hogy a háború vége a balti államoknak szovjet megszállást hozott. Ugyanott közölte, Fehéroroszország Európa utolsó diktatúrája, és az Egyesült Államok együttműködik a térség országaival azért, hogy a következő fehérorosz választások már szabadok legyenek.

Egy másik interjúban arról beszélt, hogy Putyin elnökhöz szóló üzenete az lesz, hogy Oroszországnak együtt kell működnie a balti államokkal, hiszen Oroszországnak is az érdeke, hogy a határai mentén szabad demokráciák legyenek.

Bush elnök, ahogy most elmondta, ismét felveti majd Moszkvában a sajtószabadság és a bírói szervezet függetlenségének ügyét. Az észt állami televízió munkatársainak Bush a többi között azt nyilatkozta, hogy az észt-orosz viszony nem kibékíthetetlen, már csak azért sem, mert a két ország szomszédos egymással. Bush elnök első állomása a lett főváros, Riga lesz, ahol szombaton a demokráciáról és a szabadságról mond beszédet.

Vasárnap az elnök Hollandiában, a Maastricht melletti holland-amerikai temetőben emlékezik, és hétfőn érkezik meg Moszkvába az emlékünnepségekre. (rádió.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS