2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Harmadszor is nyert a brit Munkáspárt

2005. május 06. 13:07, utolsó frissítés: 13:07

Péntek reggelre egyértelművé vált, hogy a nyolc éve kormányzó brit Munkáspárt - 1997 és 2001 után - egymás utáni harmadik győzelmét aratta a parlamenti választásokon. Elnyert alsóházi mandátumainak száma elérte a minimális többséghez szükséges 324-et.

Az ellenzék vezére, Michael Howard elismerte a Labour győzelmét, és gratulált Tony Blair miniszterelnöknek, George Galloway, az egyik leghírhedtebb munkáspárti szakadár, aki komoly feltűnést keltve kiütötte egykori párttársát egy kelet-londoni kerületben, ugyanakkor gyakorlatilag tömeggyilkossággal vádolta volt pártját Irak miatt.

A brit baloldal vezető ereje eddig soha nem nyert sorozatban három választást, jóllehet az idei választásokból az előrejelzések szerint az eddiginél jóval kisebb többséggel került ki. A péntek hajnali becslések szerint a Munkáspárt többsége a többi frakció összlétszámához 66 és 77 között lesz az eddigi 161 után.

Tony Blair hajnalban azt mondta: nyilvánvaló számára, hogy a brit választók továbbra is munkáspárti kormányt akarnak, "de az eddiginél kisebb többséggel". Elismerte, hogy az iraki háború megosztotta a választókat, de kifejezte reményét, hogy az országot ismét egyesíteni lehet, és "el lehet indulni a jövő felé".

A Munkáspárt az egyik legfigyelemreméltóbb helyi vereségét a 90%-ban muszlim bevándorlók lakta kelet-londoni kerületben, Bethnal Greenben szenvedte el, ahol a brit belpolitika leghírhedtebb fenegyereke, a Szaddám Huszein volt iraki diktátorral személyes, baráti kapcsolatokat ápoló George Galloway győzött, kiütve a Labour eddigi képviselőjét, Oona Kinget.

Galloway - még a Munkáspárt tagjaként - annak idején komoly belpolitikai botrányokat kavart, amikor az iraki háború megvívására felvonult brit-amerikai erők elleni felkelésre szólította fel az arab népeket, a szövetséges katonákat pedig arra, hogy ne teljesítsék a tűzparancsot.

Galloway - aki több ízben látogatást tett Bagdadban Szaddám Huszeinnél, és aki a brit sajtó korabeli értesülései szerint több százezer font juttatást fogadott el a volt iraki elnöktől - péntek reggel kihirdetett győzelme után azt mondta: a brit Munkáspárt "százezer iraki halott" vérével szennyezte be magát, és az áldozatok most "visszajöttek kísérteni" Tony Blairt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS