2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Turisták tartózkodtak a kráter peremén belül, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon

2019. december 09. 08:49, utolsó frissítés: 08:50

Kitört a fehér-szigeti vulkán Új-Zélandon - közölte a szigetország katasztrófavédelmi hatósága. Legfrissebb értesülések szerint többen eltűntek, illetve megsérültek.

Az Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó közepes hevességgel tört ki.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerint nagyjából százan lehettek a vulkán lejtőin, illetve a térségében, amikor a fokozott vulkanikus aktivitás megkezdődött helyi idő szerint délután negyed háromkor. A kormányfő hozzáfűzte, hogy néhány embert eltűntként tartanak nyilván. A helyi sajtó korábban húsz kirándulót említett. A szigetre hét mentőhelikopter indult orvosi személyzettel.

A New Zealand Herald helyi lap a mentőszolgálatra hivatkozva mintegy húsz sérültről tud.

A dpa német hírügynökség a vulkánról élőben közvetített felvételekre hivatkozva úgy értesült, hogy egy kisebb csoport a kitörés idején a kráterben tartózkodott. A képsorokon több mint féltucat embert lehetett látni a kráter peremén belül, amikor a tűzhányó hirtelen kitört és a kép elsötétült.

A vulkán kráterében elhelyezett webkamera felvételei a kitörést elötti és utáni percekből. Fotó: GeonetA vulkán kráterében elhelyezett webkamera felvételei a kitörést elötti és utáni percekből. Fotó: Geonet


(mti)

Nyitókép: Geonet

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS