2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az elkövetett bűntettek miatt érzett mély szégyenről beszélt Angela Merkel Auschwitzban

2019. december 08. 11:23, utolsó frissítés: 11:23

Kancellárként először járt a dél-lengyelországi Auschwitzban Angela Merkel. A látogatás oka az emlékhelyet ápoló alapítvány létrehozásának 10. évfordulója volt, számolt be az Euronews.

A német kancellár az elkövetett bűntettek miatt érzett „mély szégyenről” beszélt és kiemelte, hogy „Auschwitz németek által irányított, német haláltábor volt lengyel területen”.

„A bűnösöket nevükön kell nevezni, ezzel tartozunk az áldozatok emlékének, és tartozunk önmagunknak is. Manapság újra tapasztalhatjuk az aggasztó rasszizmust, a növekvő intoleranciát, a gyűlölet-bűncselekmények elszaporodását. Tanúi vagyunk a liberális demokrácia alapvetői értékei elleni támadásnak. És egy veszélyes, gyűlölet-központú csoport céljait szolgáló történelmi revizionizmusnak” - hívta fel a figyelmet Angela Merkel.

A német kancellár Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel koszorúzott, illetve a Fekete Falnál, ahol a foglyokat kivégezték, egy perces néma csenddel emlékezett az áldozatokra, illetve átsétált a hírhedt „Arbeit macht frei”, a Munka felszabadít feliratú kapu alatt is. (Euronews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS