2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Patrubány: a Szerbiában élők magyar állampolgárok

2005. május 05. 09:50, utolsó frissítés: 09:50

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke szerint magyar állampolgárok a volt Jugoszlávia területén élő magyarok – írta szerdán a Magyar Szó című újvidéki napilap. A Külügyminisztérium szóvivője szerint Patrubány kijelentései nem felelnek meg a valóságnak.

Az újság idézi az MVSZ elnökét, aki Adán tette ezt a "szenzációs bejelentését". Patrubány szerint akik Bácskában, Baranyában és a Muravidéken élnek, mind megkaphatták a magyar állampolgárságot, és ezáltal leszármazottaik is. Az állampolgárságtól senki nem fosztotta meg őket.

Ezt azzal magyarázta, hogy a II. világháború idején, előtte és alatta a Kárpát-medence többségben magyarok lakta területei visszatértek Magyarországhoz, s ez a magyar jogrendben egy-egy ünnepi törvénnyel öltött testet, amely kimondta a visszatérést, és többek között az ott lakók állampolgárságának ügyét is rendezte. Patrubány szerint az volt a feltétel, konkrétan Bácskában, hogy 1931 és 1941 között ezen a területen lakjanak. Az ott élő magyarok akkor mind magyar állampolgárokká váltak, és az ő jogukon leszármazottaik is.

Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője szerint Patrubány Miklós kijelentései nem felelnek meg a valóságnak. A szóvivő elmondta, hogy a második világháborút lezáró párizsi békeszerződés semmisnek nyilvánította az 1938 utáni határmódosításokat, az állampolgárságról pedig az 1948-ban a magyar parlament által elfogadott 60. törvény 5. fejezete foglalkozik, amely kimondja, hogy a magyar állampolgárok azok, akik 1948. január 1-jén Magyarország területén élnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS