2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Túlterhelt az amerikai hadsereg

2005. május 04. 13:33, utolsó frissítés: 18:04

Az iraki és afganisztáni háború leterheli az amerikai fegyveres erőket, így csak nehezen tudnának elhárítani egy új katonai fenyegetést. A beismerést az Egyesült Államokat fenyegető külső veszélyről szóló éves jelentés tartalmazza, amelyet a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöki posztjáról hamarosan távozó Richard Myers jegyezett.

Myers utóda, Peter Pace tengerészgyalogos-tábornok lesz, aki közel áll a miniszterhez.

Katonai szakértők szerint az Egyesült Államok minden elképzelhető katonai konfliktusból győztesen kerülne ki, ám a sikerhez esetleg az eddig tervezettnél több időre és persze pénzre lenne szükség. A jelentés titkos, ám az amerikai sajtónak névtelenül nyilatkozó illetékesek arra külön felhívják a figyelmet: hiba lenne a sebezhetőség jeleként értékelni az önkritikus bekezdéseket.

A nehézségeket fokozza, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen visszaesett a szolgálatra jelentkezők aránya. Az elit haderőnemnek számító tengerészgyalogság sem tudta teljesíteni a toborzási terveket. Egyre több potenciális jelentkezőt riaszt el a hosszú harctéri szolgálat és a közvetlen életveszély. A Pentagon nem tervezi a sorkatonaságra való visszatérést, helyette az anyagi ösztönzést fokozzák. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS