2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mesélni kezdett Hitler ápolónője

2005. május 03. 12:13, utolsó frissítés: 12:13

A legutolsó napokban Hitleren eluralkodott a paranoja – állítja a 93 éves Erna Flegel. A diktátor ápolónője a Berliner Zeitungnak adott interjút a II. világháború utolsó napjairól mondván, hogy nem akarja magával vinni a sírba élményeit.

Flegel 1943-tól ápolta a náci vezetőt és legszűkebb körét. A nővér jelen volt a berlini bunkerben, amikor Hitler öngyilkos lett és egyike volt az utolsóknak, akik elhagyták az óvóhelyet a szovjet csapatok érkezésekor. Az ápolónőt 1945-ben kihallgatta az amerikai hírszerzés, amúgy 60 éve nem beszélt élményeiről.

Beszámolója szerint az utolsó periódusban Hitler annyira paranojás lett, hogy arra gyanakodott: cián-kapszulájába hamis mérget tettek a kémek. Megpróbálta megmenteni a propagandáért felelős Goebbels hat gyerekét a haláltól, azonban ezt a felesége, a „kíméletlen” Magda megakadályozta.

Flegel elmesélte, hogy Hitler halála után Goebbels vette át a vezetést, azonban senki nem hallgatott már rá. Utolsó alárendeltjei sorban ögyilkosok lettek, vagy megszöktek. A szovjet csapatok közeledtével érezni lehetett, hogy a Harmadik Birodalom összeomlik – mondta az ápolónő. A rádióadók nem sugároztak többé, és lehetetlenné vált információhoz jutni. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS