2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tapasztalatlan katonák miatt halt meg Calipari?

2005. május 03. 12:11, utolsó frissítés: 12:11

Az amerikai katonák tapasztalatlanok voltak és stresszes állapotban lőttek a Giuliana Sgrenát szállító autóra – állítja az olasz „ellen-jelentés”. Előzőleg az amerikai fél is közzétett egy jelentést az incidensről, mely Nicola Calipari titkos ügynök halálát okozta. A dokumentum szerint az ellenőrzőponton tartózkodó katonákat nem lehet hibáztatni a történtekért.

Az olasz fél szerint az amerikai hatóságoknak jelezniük kellett volna, hogy van egy ellenőrzőpont az úton, ugyanakkor hozzáteszik: nehéz meghatározni, személy szerint ki tehető felelőssé Calipari március 4.-i haláláért.

Az olasz és amerikai fél álláspontja nagymértékben eltér az incidens kapcsán: az amerikai hadsereg szerint az épp kiszabadított olasz újságírónőt repülőtérre szállító Toyota nagy sebességgel közeledett az ellenőrzőponthoz. A katonák figyelmeztető jelzéseket adtak le, majd levegőbe lőttek, és amikor a sofőr erre sem lassított, az autó motorjára lőttek.

Az olaszok szerint mindenkit telefonon értesítettek útjukról. A gépkocsi vezetője azonnal lassított, ahogy észrevette a figyelmeztető jelzéseket. Rögtön ezután – minden egyéb figyelmeztetés nélkül – géppuskasorozatok érték az autót. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS