2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amnesty International: bizonyíték van rá, hogy a törökök háborús bűnöket követtek el Szíriában

2019. október 23. 17:16, utolsó frissítés: 17:16

Az Amnesty International jelentése szerint bizonyítékokkal tudják igazolni, hogy a török hadsereg és szíriai szövetségesei északkelet-szíriai offenzívájuk során semmibe vették a civil lakosság életét, háborús bűncselekményeket követtek el és tömeges kivégzéseket hajtottak végre.

A civil szervezet azt állítja, hogy október 12-16. között tizenhét emberrel, köztük egészségügyi dolgozókkal, elmenekült civilekkel, újságírókkal, illetve helyi és nemzetközi humanitárius munkásokkal készítettek interjúkat, orvosi jelentéseket és más dokumentumokat is elemeztek. Állításuk szerint bizonyítékuk van Hevrin Khalaf, szíriai kurd politikus meggyilkolására is, amelyet Törökország által támogatott és felfegyverzett Szíriai Nemzeti Hadsereg egyik alakulata az is az Ahrar Al-Sharqiya tagjai követtek el.

Kumi Naidoo, az Amnesty International főtitkára kijelentette, hogy a török hadsereg és szövetségesei semmibe vették a civilek életét, jogellenes és halálos támadásokat indítottak lakóövezetek ellen, megöltek és megsebesítettek ártatlan embereket.

„Törökország felelős az általa irányított és támogatott szíriai fegyveres csoportok cselekményeiért. (...) Felszólítjuk Törökországot, hogy végérvényesen fejezze be a jogsértések elkövetését, a felelősöket állítsa bíróság elé”- nyilatkozta a főtitkár.

Az Amnesty International úgy tudja, hogy a kurdok vezette egészségügyi hatóság jelentése szerint legalább 218 civil, köztük 18 gyerek halt meg az offenzíva kezdete óta. A civil szervezet megjegyzi, hogy a török hatóságok azt állítják: Törökországban 18 civil halt meg, 150 pedig megsebesült a kurd erők ágyúzásainak következtében.

„Ha a török hatóságoknak igaza van, és a kurdok tényleg támadtak török lakóövezeti részeket, akkor ők is megsértették a nemzetközi humanitárius jog előírásait”- írja jelentésében az Amnesty International.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nyílt levélben fordult az amerikai néphez és Donald Trump elnökhöz. A nyílt levél szövegének magyar fordítását a Szolidaritás az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációval Facebook-oldalán tették közzé. A nyílt levélben a PKK visszautasítja összehasonlítást a mozgalmuk és az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet között.

Elmondásuk szerint a PKK soha nem támadta az Egyesült Államokat vagy bármilyen más országot, és soha nem távolodtak el a tárgyalóasztaltól a konfliktus békés és politikai megoldása érdekében.

„Valójában 1993 óta nem kevesebb, mint nyolcszor hirdettünk tűzszünetet a tárgyalások előkészítése érdekében”-áll a közleményükben.

Visszautasítják, hogy bűnösök lennének a terrorizmus vádjában, amellyel a török hatóságok vádolják a PKK-t, és magukat az állami terrorizmus áldozatainak nevezik.

Az Iszlám Állam legyőzésében kulcsszerepet játszó kurdokat Donald Trump amerikai elnök kiszolgáltatta Törökországnak azzal, hogy kivonta az amerikai csapatokat a területről, ezt követően pedig a török hadsereg megszállta a térséget és támadást indított a kurdok ellen. (hírszerk./amnesty.hu)

Nyitókép: Al Jazeera

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS