2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sgrena-ügy: amerikai „arculcsapás”?

2005. május 02. 14:16, utolsó frissítés: 14:16

Az olasz fél reagálni fog arra az amerikai jelentésre, mely tisztára mossa a Nicola Calipari olasz titkosügynök halálát okozó tengerészgyalogosokat. Az olaszok közzé fogják tenni saját verziójukat a március 4-i, Giuliana Sgrena újságírónő szabadulását követő incidensről. A Corriere della Sera vezető napilap „arculcsapásnak” nevezi az amerikai jelentést.

Nicola Calipari ügynök a fogságból szabadult újságírónőt szállította épp a bagdadi repülőtérre, amikor Toyotájukra tüzet nyitottak egy amerikai ellenőrzőpontnál. Sgrena a vállán sebesült meg: az ő beszámolója szerint az amerikai katonák felszólítás nélkül lőttek.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szerint az autó lassan haladt, és megállt az amerikai katonák fényjelzésére. Az amerkai jelentés ezzel szemben azt állítja, hogy a jármű több, mint 50 mérföld/órás sebességgel haladt, és a figyelmeztető lövések leadása után sem lassított. Ugyanakor az amerikai verzió szerint sem a bagdadi amerikai nagykövetségen, sem pedig a szövetségesek parancsnokságán nem tudott senki az újságírónőt szállító autóról. (cnn)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS