2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy ideig szüneteltetik a támadásokat a törökök Szíriában

2019. október 18. 12:20, utolsó frissítés: 12:47

A török hadsereg 120 órára felfüggeszti a harcokat és biztonsági zónát hoz létre Szíria északi részén, ahol Ankara egy héttel ezelőtt kezdett hadműveleteket az ott élő kurdok ellen- számolt be az Euronews.


Ez a megállapodás azután született meg, hogy Mike Pence amerikai alelnök találkozott Recep Tayyip Erdogan török államfővel. A találkozó után az amerikai alelnök tűzszünetről beszélt, viszont a török külügyminiszter már szigorúbban fogalmazott egy másik tájékoztatón, szerinte a törökök csak szüntetet tartanak és nem tűzszünetet, mivel tűzszünetet csak két törvényes fél köthet.

„Mi kizárólag csak szüneteltetjük az akciót, amíg a terrorista csoportok, amelyek a katonai művelet célpontjai, kivonulnak a biztonsági zónából” – mondta a török külügyminiszter, Mevlut Cavosoglu.

A török hadsereg október 9-én indított támadást Észak-Szíria kurdok lakta területei ellen, miután Donald Trump amerikai elnök kivonta a térségből az amerikai csapatokat, és ezzel teljesen magára hagyta az Iszlám Állam (ISIS) legyőzésében oroszlánrészt vállaló kurdokat.

A korábban amerikai szövetséges kurdok a török offenzíva után Bassár el-Aszad szír diktátortól és orosz szövetségeseitől kértek támogatást. (Euronews/hírszerk.)

Nyitókép: militarytimes.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS