2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Trump most szankciókat léptetett életbe török minisztériumok ellen, miután odadobta nekik a kurdokat

2019. október 15. 11:53, utolsó frissítés: 12:04

Donald Trump hétfőn telefonon figyelmeztette Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem nézi jó szemmel azt, amit Törökország a szíriai kurdokkal művel.


Trump megnyilvánulása eléggé furcsa annak fényében, hogy éppen ő hagyta magára az Iszlám Állam legyőzésében oroszlánrészt vállaló kurdokat, azáltal, hogy az amerikai csapatokat kivonta Északkelet-Szíriából, ezzel kiszolgáltatva őket a török agressziónak.

Az amerikai csaptok kivonulása után a kurdok az Aszad-rezsim és Oroszország segítségét kérték. A törökök offenzívája több százezer ember életét fenyegeti, és újabb menekültválságot okozhat.

Mike Pence amerikai alelnök közölte, hogy az Egyesült Államok két török minisztériummal (a védelmi és energetikai minisztériummal) és három magas beosztású török kormánytaggal (a védelmi-, a belügyi- és az energetikai miniszterrel) szemben léptetett életbe szankciókat, válaszul az észak-szíriai műveletekre. Sajtóinformációk szerint az alelnök hamarosan személyesen is a térségbe utazik.

Erdogan hétfőn azerbajdzsáni látogatásán közölte, hogy országa a nemzetközi közösség újabb felszólításai ellenére sem állítja le a múlt szerdán indított észak-szíriai hadműveletet. A török csapatok kivonására egyébként az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei és az Arab Liga is felszólította Ankarát. (bbc/hirszerk.)

Nyitókép: Andaolu Agency

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS