2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-segítség a finnugor kisebbségeknek

2005. május 02. 12:47, utolsó frissítés: 12:47

Akciótervet fogadtak el az Európai Parlament magyar, észt és finn tagjai az Oroszország területén élő finnugor kisebbségek helyzetének javítása érdekében – jelentette be Szent-Iványi István (SZDSZ) közleményben hétfőn Brüsszelben. Eszerint a képviselők megállapodtak abban, hogy az EP külügyi bizottságában és annak emberi jogi albizottságában, illetve az EU-Oroszország parlamenti vegyes bizottságban folyamatosan figyelemmel kísérik az oroszországi finnugor kisebbségek helyzetét.

Felhívták egyúttal az EP költségvetési és kulturális bizottságait, hogy vizsgálják meg kiterjedtebb ifjúsági és kulturális csereprogramok, ösztöndíjak bevezetésének lehetőségét. Az EU szomszédságpolitikai eszközeinek felhasználásával és helyi civilszervezetek közreműködésével is javítani kívánják a kisebbségek gazdasági, társadalmi és kulturális helyzetét, különös tekintettel anyanyelvük megőrzésére és ápolására.

Egyúttal felkérik az Európai Bizottságot és a 25 EU-tagországot képviselő Tanácsot, hogy az orosz szövetségi hatóságokkal kapcsolatba lépve próbálják elérni a nyelvi és kulturális jogok helyi érvényesüléséhez szükséges igazgatási és pénzügyi reformokat. A terv előirányozza egy kiállítás megszervezését is az Európai Parlament épületében, ami – az érintett kisebbségek tevékeny közreműködésével – objektív módon mutatná be életkörülményeiket, aktuális problémáikat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS