2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A szíriai hadsereg támogatni fogja a szíriai kurdokat

2019. október 14. 13:44, utolsó frissítés: 13:44

A szíriai kurdok megállapodtak vasárnap Damaszkusszal a szíriai kormányerők telepítéséről a török határ mentén, hogy segítséget nyújtsanak a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erőknek a török offenzíva megállításához.


A megállapodás megkötéséről a kurd adminisztráció – az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációjaként ismert félautonóm kurd intézmény – tájékoztatott az este. Közleménye szerint a szíriai hadsereg támogatni fogja a Szíriai Demokratikus Erőket a “török agresszió elleni harcban és azoknak a területeknek a felszabadításában, ahová behatolt a török hadsereg a zsoldosaival együtt”. A megállapodás értelmében már ma megkezdődik a szíriai kormányerők telepítése. A kormánykatonák a Szíriai Demokratikus Erőkkel együtt ellenőrzésük alá vonják a Kobani városhoz közeli határszakaszt. A közlemény szerint az elmúlt öt napban a Szíria északi részébe behatoló török erők számos bűncselekményt követtek el a polgári lakosság ellen.

Recep Tayyip Erdogan török elnök október 9-én jelentette be, hogy a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen.

Az offenzíva deklarált célja, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

Az Iszlám Állam legyőzésében kulcsszerepet játszó kurdokat Donald Trump amerikai elnök kiszolgáltatta Törökországnak azzal, hogy kivonta az amerikai csapatokat a területről. Az amerikai elnök azt ígérte, hogy gazdasági szankciókkal téríti majd jobb belátásra Törökországot. (hírszerk/mti)

Nyitókép: Jerusalem Post

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS