2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hétfőn Szíriáról fognak tárgyalni az uniós államok külügyminiszterei

2019. október 13. 17:08, utolsó frissítés: 17:08

Az európai uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn, egynapos luxembourgi tanácskozásukon a sürgős nemzetközi kérdések megvitatása mellett eszmecserét folytatnak Afganisztánról és Szíriáról, valamint áttekintik a Perzsa-öböl menti országok, továbbá Líbia és Venezuela helyzetét is.


Az uniós külügyi tanács tájékoztatása szerint a külügyminiszterek megbeszélést folytatnak Szíriáról az országban történt legújabb események tükrében. A megbeszélésen részt vesz Geir Pedersen, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja is.

Az unió célja az, hogy véget érjen a konfliktus, és lehetővé váljon a szíriaiak számára, hogy békében élhessenek hazájukban - olvasható a tájékoztatóban.

A tanács áttekinti az EU és Törökország közötti kapcsolatokat a Ciprus partjai mellett megkezdett "illegális" török próbafúrások miatt. Törökország ugyanis további fúrási tevékenységeket folytat a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva Ciprus déli partjaitól 45 tengeri mérföldre.

A szakminiszterek megvitatják majd az afganisztáni helyzetet, különös figyelemmel a szeptember végén tartott elnökválasztásra. Emellett várhatóan áttekintik a béketárgyalások legutóbbi fejleményeit a konfliktus tartós és tárgyalásokon alapuló politikai megoldása érdekében.

Az uniós külügyminiszterek megbeszélést folytatnak továbbá Ukrajnáról, hogy előkészítsék a Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszterrel a közeljövőben munkaebéd keretében tervezett véleménycserét. Emellett várhatóan kitérnek majd Venezuelára, Iránra, valamint a líbiai és az iraki helyzetre.

Az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei kedden tartanak megbeszélést Luxembourgban. Az Általános Ügyek Tanácsa ülésének középpontjában az EU bővítése, továbbá Albánia és Észak-Macedónia stabilizációs és társulási folyamata áll majd.

Egyéb napirendi pontok keretében a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) után az unióban maradó tagországok, az EU27-ek megbeszélést tartanak a kilépési tárgyalások állásáról. Erről Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója tájékoztatja a minisztereket. A tanács ennek alapján készíti elő a jövő héten esedékes EU-csúcstalálkozónak e témával foglalkozó tanácskozását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS