2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tovább folytatódik a kurdok elleni török offenzíva

2019. október 11. 12:20, utolsó frissítés: 12:21

Folytatja a kurdok elleni offenzíváját Szíria északi részén Törökország, aknatűz alatt tartva az Egyesült Államokkal szövetséges Szíriai Demokratikus Erők állásait, számolt be az Euronews.


A hírcsatorna szerint a török hadsereg körülvette Ras al Ain és Tel Abiyad városokat, ahonnan a támadás megkezdése óta a területről 64 000 ember menekült el.

Az Iszlám Állam legyőzésében kulcsszerepet játszó kurdokat Donald Trump amerikai elnök kiszolgáltatta Törökországnak azzal, hogy kivonta az amerikai csapatokat a területről. Az amerikai elnök azt ígérte, hogy gazdasági szankciókkal téríti majd jobb belátásra Törökországot. Az amerikai elnök valamiért fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy a kurdok nem segítették Amerikát a normandiai partraszállásnál 1945-ben.

A török védelmi minisztérium pénteki bejelentése szerint meghalt az első török katona Északkelet-Szíriában. Az Anadolu török állami hírügynökség azt jelentette, hogy a fiú halálhíre eljutott az Ankarában élő családjához. A hozzátartozók óriási török zászlót akasztottak ki a ház falára. A török főváros önkormányzata sátrat állított az épület elé, hogy a család ott tudja fogadni a rengeteg érkező részvétnyilvánítását.

A védelmi minisztérium egy másik közleményében azt írta, hogy a hadsereg eddig 277 „terroristát hatástalanított” (a török hatóságok terroristaként tekintenek a területet védő Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoportra szerk.megj.) - azaz ölt meg, sebesített meg vagy fogott el - a Béke Forrása fedőnevű offenzíva keretében.

Az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint a tüzérség a kora reggeli óráktól lövi a szíriai Tell-Abjadot és Rász-el-Aint. Hozzátették: az YPG harcosai gumit égetnek, hogy sűrű fekete füsttel korlátozzák a látási viszonyokat a török harci gépek és a drónok számára. (Euronews/mti/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS