2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Frissítés: Lövöldözés volt egy németországi zsinagógánál, legalább ketten meghaltak

2019. október 09. 15:40, utolsó frissítés: 22:15

Legalább ketten meghaltak abban a lövöldözésben, amely szerda délután történt a németországi Halle városának egyik zsinagógája előtt. A német sajtó rendőrségi forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a támadást többen követték el és az egyik támadót már sikerült is elfogni, de a többiek Lipcse felé menekültek egy autóval.

A Bild úgy tudja, hogy két sisakot, maszkot és katonai ruhát viselő férfi nyitott tűzet géppisztollyal a zsinagóga előtt, az elkövetők pedig egy gránátot is dobtak a zsidó temetőre.

Idén éppen a tegnapi és a mai napra esik a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, a jom kippur, azaz az engesztelés napja. A városban mindenkit felszólítottak, hogy maradjon otthon vagy húzódjon biztonságos helyre. A vasúti pályaudvart lezárták, és minden elérhető rendőri erőt a városba vezényeltek.

A Bild úgy tudja, hogy a Halle és Lipcse között fekvő Wiedersdorfból tűzpárbajról érkezett jelentés.

Frissítés: A Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a támadók legalább ketten voltak, és megpróbáltak bejutni a városi zsinagógába, ahol éppen 70-80 hívő ünnepelte az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt.

A zsinagóga biztonságáról gondoskodó erők „ellenálltak a támadásnak" – fogalmazott Max Privorotzki, a hallei zsidó közösség vezetője a hírmagazin hírportálján (Spiegel Online) közölt beszámolóban.

A támadók a sikertelen kísérlet után autóval elmenekültek, majd később szétváltak. Egyikük taxival menekült tovább, őt sikerült még azelőtt elfogni, hogy kijutott volna a térségből elvezető autópályára.

Később egy másik külvárosból, a Hallétól ugyancsak keletre fekvő Landsbergből is lövöldözést jeleztek.

Több hírportál szerint egy török büfét is megtámadtak. Erről ír a Der Spiegel is, információja szerint az egyik halálos áldozat, egy férfi a büfében vesztette életét. A másik áldozat egy nő, a zsidó temetőnél lőtték le, a nyílt utcán.

Az engesztelés napja a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnep. Izraelben ekkor gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

A hallei támadás pontos indítékát egyelőre nem tudni. A rendőrség arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon a találgatásoktól az üggyel kapcsolatban.(hírszerk./bbc)
Cikkünket frissítjük!

Egy 27 éves német fiatalember a hallei lövöldöző - jelentette egybehangzóan több hírportál szerda este.

A beszámolók szerint a neonáciként jellemzett Stephan B. a katonai sisakjára szerelt kamerával élőben közvetítette a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr miatt hívőkkel teli hallei zsinagóga elleni támadását.

A férfi azonban nem tudott áthatolni a megerősített, biztonsági kapun, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült.

Egy német férfi a hallei lövöldözés elkövetője

Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter este kiadott közleményében megerősítette, hogy az esetnek két halálos áldozata és két sebesültje van.
Mint írta, egy állig felfegyverzett ember megpróbált behatolni a hallei zsinagógába, amelyben nagyjából nyolcvanan tartózkodtak.

Így a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr az idén „fekete nap" – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a lehető legélesebben elítéli a „békés együttélésünk ellen intézett visszataszító támadást".

Nyitókép: faz.net

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS