2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dróntámadások miatt felére csökkent a szaúdi olajkitermelés

2019. szeptember 15. 18:14, utolsó frissítés: 18:14

Több mint a felére csökkent átmenetileg a szaúdi napi olajkitermelés azután, hogy a jemeni húszi lázadók dróntámadásokat intéztek két szaúdi olajterminál ellen - ismerte el vasárnapra virradóra rijádi kormány és az Aramco szaúdi olajvállalat.

A dróntámadások okozta robbanások következtében 5,7 millió hordóval csökkent a napi olajkitermelés, ami több mint a fele a szaúdi olajkitermelésnek, és mintegy öt százaléka a világ napi olajkitermelésének. A veszteségek egy részét az olajtartalékot tartalmazó tározókból fogják pótolni - írta az MTI.

Az amerikai hatóságok adatai szerint Szaúd-Arábia naponta átlagosan 10 millió hordó olajat termel, az augusztusi átlag pedig 9,85 millió volt. A rijádi kormány szerint a támadás következtében jelentősen csökkent az olajkitermeléskor keletkező kísérő gáz mennyisége is.

Az Egyesült Államok szükség esetén kész megnyitni stratégiai olajtartalékait a szaúdi Aramco elleni dróntámadások után – írja az MTI az amerikai energiaügyi minisztérium egyik illetékese nyomán.

Az Egyesült Államok stratégiai olajtartaléka 645 millió hordó. Elemzők szerint annak a jelzése, hogy Washington hajlandó lenne tartaléka egy részét piacra dobni, visszafoghatja a várhatóan emelkedő olajárat a piacok hétfői nyitásakor.

Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 23 cent (0,38 százalék) csökkenéssel, 60,15 dolláron zárt. A jemeni dróntámadás szombaton történt, de hétvégén szünetel a kereskedés, ezért csak hétfőn fog kiderülni, milyen hatást gyakorol az árakra.

Vasárnap a szaúdi állami televízió azt közölte, hogy nincs fennakadás az olajexportban.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió értesülése szerint hetekre lesz szükség a támadások miatt megrongálódott infrastruktúra helyreállítására. A szaúdi tőzsde irányadó mutatója, a Tadawul mintegy 3 százalékos mínuszban indította a vasárnapi kereskedést, de röviddel zárás előtt már csak 1 százalékos gyengülést jelzett. Az Egyesült Államok szerint Irán áll a szaúdi olajlétesítmények elleni szombati támadások miatt, Teherán ezt cáfolja. (mti, index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS