2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb vádak Horvátország számlájára

2005. április 27. 11:07, utolsó frissítés: 11:07

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze kedden ismét szemére vetette Zágrábnak, hogy változatlanul védelmezi a háborús bűnökkel vádolt Gotovinát a felelősségre vonás elől. Carla Del Ponte tegnap találkozott az Európai Unió márciusban létrehozott szakértői csoportjával, amelynek feladata megvizsgálni Zágráb együttműködését a hágai törvényszékkel.

A főügyész luxembourgi sajtóértekezletén kijelentette: a törvényszéknek (NT) továbbra is az az álláspontja, hogy Horvátország nem működik teljes mértékben együtt a balkáni polgárháborús vérengzésekért felelős személyek kézre kerítésében. Teszi ezt annak dacára, hogy a háborús bűncselekmények miatt körözött Ante Gotovina tábornok "a horvát hatóságok számára elérhető távolságban van".

Del Ponte – saját szavai szerint – információkat adott át az EU szakértőinek azon személyek köréről, akik "a (horvát) állami intézményeken belül védelmezik Gotovinát". Egyúttal értésükre adta: teljes körű együttműködésen azt érti, ha a "horvát hatóságok Hágába hozták Gotovinát, vagy megadják tartózkodási helyét". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS