2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjban részesültek székelyföldi polgármesterek és a Kincses Kolozsvár Egyesület

2019. augusztus 19. 15:47, utolsó frissítés: 15:47

Mindannyian az egyetemes magyarság örökösei és hordozói vagyunk - jelentette ki Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadóján hétfőn, az Országházban.

Semjén Zsolt szerint az elismerés azt fejezi ki, hogy "egyetlen nemzet, egyetlen magyarság tagjai vagyunk", amely akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad. Ezért minden nemzetrész felelős önmagáért, a többi nemzetrészért és az egyetemes magyarságért is - mondta.

A Kallós Zoltán Kossuth-díjas erdélyi néprajzkutatóról elnevezett díj reprezentálja az egyetemes magyarságot, minden nemzetrész megjelenik a díjazottak körében.

Kallós Zoltán legalább több szempontból "iránymutató csillag az egyetemes magyarság egén" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Egyrészt, mert hivatását professzionálisan művelte, másrészt megvolt benne "az isteni szikra", amely a művészet világába emelte életművét. Szerinte Kallós Zoltán nemcsak szerette a magyarságot, hanem "szerelmes volt a magyarságba", élete minden pillanatát áthatotta a nemzet iránti szerelem.

Kallós Zoltán munkásságának legfontosabb üzenete a miniszterelnök-helyettes szerint az, hogy azok az értékek, "amelyeket meg kell őriznünk, ki kell munkálnunk és fel kell mutatnunk", itt vannak közöttünk, csak meg kell látni őket. Kallós Zoltán összegyűjtötte, megőrizte, kimunkálta és az egész világ számára a legmagasabb szinten elérhetővé tette a magyarság értékeit - fogalmazott Semjén Zsolt.

Az idei díjazottak:

Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere;
• az ötven éve alakult Kassai Thália Színház;
Katona Mihály, Korond polgármestere;
• a huszonöt éves Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház;
• a 2010 óta működő Kincses Kolozsvár Egyesület;
• a Kossuth Rádió Kárpát-medencei tudósítóinak az elszakított nemzetrészek és a diaszpóra magyarsága életéről szóló Határok nélkül című műsora;
• a Pannon Televíziót, a Pannon Rádiót, a Szabadkai Magyar Rádiót és a pannonrtv.com honlapot működtető Pannónia Alapítvány;
Puricelliné Szabó Éva, az Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége volt elnöke;
Tóth László felvidéki író, költő, műfordító, irodalomtörténész, szerkesztő és kiadó; valamint
• az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke részesült az elismerésben.

A díjakat Semjén Zsolt és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j5) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b4) a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj díjazottjaival Országház Tisza Kálmán termében 2019. augusztus 19-én. A díjazottak (balról): Czajlik József, a Kassai Thália Színház igazgatója, Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere, Katona Mihály, Korond polgármestere, Lánczi Ágnes, a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának kiemelt szerkesztője, Toldi Éva, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének vezetője, Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány ügyvezető igazgatója, Tóth László felvidéki író, költő, műfordító, irodalomtörténész, szerkesztő és kiadó, valamint Kacsur András, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója.s. Fotó: MTI/Mónus MártonSemjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j5) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b4) a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj díjazottjaival Országház Tisza Kálmán termében 2019. augusztus 19-én. A díjazottak (balról): Czajlik József, a Kassai Thália Színház igazgatója, Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere, Katona Mihály, Korond polgármestere, Lánczi Ágnes, a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának kiemelt szerkesztője, Toldi Éva, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének vezetője, Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány ügyvezető igazgatója, Tóth László felvidéki író, költő, műfordító, irodalomtörténész, szerkesztő és kiadó, valamint Kacsur András, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója.s. Fotó: MTI/Mónus Márton

Az elismerés alapításáról egy 2019-es miniszterelnöki rendelet döntött, amelynek értelmében a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külhoni személyeknek és szervezeteknek évente legfeljebb tíz díjat adományoz a miniszterelnök a nemzetpolitikáért felelős miniszter előterjesztésére.

A díjakat minden évben Szent István király ünnepe, augusztus 20. alkalmával adják át, az elismeréssel oklevél, emlékplakett, valamint egymillió forint jutalom jár. (mti)

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS