2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszavazták: Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke!

2019. július 16. 20:42, utolsó frissítés: 20:57

Megszavazta kedden az Európai Parlament azt a javaslatcsomagot, amely értelmében Ursula von der Leyen volt német védelmi miniszter lesz az Európai Bizottság új elnöke, Christine Lagarde az Európai Központi Bank elnöke, Charles Michel belga miniszterelnök az Európai Tanács elnöke, a spanyol Josep Borrell pedig az Európai Unió külügyi főképviselője.

Az elfogadáshoz a képviselők fele plusz egy arányban kellett megszavazzák a Tanács javaslatát, végül 383-an szavaztak rá, 321-en ellene - miközben 374 szavazatra volt szüksége.

Von der Leyent az EP-frakciók közül a Néppárt támogatta egyértelműen, majd a nap folyamán a Dacian Cioloș által vezetett Renew Europe és a szociáldemokrata S&D frakció is beállt mögé (44 képviselőt kivéve), a Zöldek és az Európai Baloldal egyértelműen ellene voltak, mint ahogyan többségében a konzervatív ECR frakció és a szélsőjobb Identitás és Demokrácia is.

A magyar képviselők kilencven százaléka támogatta végül von der Leyenéket, a Fidesz, a Demokratikus Koalíció és a Momemtum is rá szavazott, egyedül a Jobbik és az MSZP egy-egy képviselője volt ellene. A romániai pártok közül az RMDSZ, a Nemzeti Liberális Párt és a Băsescu-féle Népi Mozgalom pártja is (lévén, hogy mind a Néppártban vannak) támogatta a javaslatot, majd Cioloșt követve az USR-PLUS szövetség is. Nem tudni pontosan, hogy a PSD és a Pro Romania képviselői hogyan, de a frakciójuk, az S&D is a Tanács javaslata mellett foglalt állást.

Az Európai Bizottságnak először lett így női elnöke az Unió fennállása óta, a tisztséget öt évig fogja betölteni, csakúgy, ahogyan a francia Lagarde is a központi bank elnökségét, és Josep Borrell a külügyi képviseletet. Charles Michel megbízatása két és fél évre szól, akkor a tervek szerint egy kelet-európai államvezető fogja váltani. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS