2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Londonban másfél millióan, Budapesten több ezre vettek rész a Pride-on

2019. július 07. 11:23, utolsó frissítés: 11:23

A szervezők becslései szerint másfél millióan vettek részt szombaton Londonban a jubileumi London Pride felvonuláson, míg a szintén szombaton szervezett Budapest Pride-on a magyar média szerint több ezre vettek részt.


A londoni pride felvonulás a Regent Streettől a híres Piccadilly Circus, a Lower Regent Street, a Pall Mall és a Trafalgar tér érintésével a kormányzati intézményeknek otthont nyújtó Whitehallig haladt. A szervezők szerint ez volt az indulásának 50. évfordulóját ünneplő mozgalom eddigi legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye Londonban. A tudósítások szerint igazi népünnepély, karneváli jelleget öltött a parádé.

A többórás esemény alkalmából a londoni belváros jelentős részét lezárták és átadták az ünneplő tömegnek; így a Whitehallt is a rendkívül változatos öltözetű sokaság vehette birtokába. A szombati londoni felvonuláson ezúttal is külön csoportokban vonultak fel az egyes közszolgálati, egészségügyi és rendvédelmi szervezetek, nagy sportklubok képviselői; a menetben lehetett látni egyenruhában vonuló katonákat és rendőröket is.

A jubileumi rendezvény hangulatát emelte, hogy a brit királyi légierő (RAF) Red Arrows nevű híres műrepülő századának köteléke is átrepült az útvonal felett, a London Pride több százezer résztvevőjének hatalmas üdvrivalgása közepette.

Sadiq Khan, London polgármestere a menet élén haladt, és a demonstráció Trafalgar téri központi gyülekezőhelyén felszólalva kijelentette: London mindig az LMBT+ közösség mellett áll, mindig küzdeni fog a közösség jogaiért, és biztosítja mindenkinek a jogát ahhoz, hogy az legyen, aki lenni akar és azt szerethesse, akit szeretni akar. Hozzátette azonban, hogy még mindig túl sok ember szenved mások előítéletes magatartásától, és az erőszakcselekmények is gyakoriak, vagyis a küzdelem még nem érhet véget.

Hozz a Pride-ra még egy magyart! Szól a felirat, ha sikerült jól megfejetünk. (MTI fotó: Szigetváry Zsolt)Hozz a Pride-ra még egy magyart! Szól a felirat, ha sikerült jól megfejetünk. (MTI fotó: Szigetváry Zsolt)

Pride résztvevő Budapesten (MTI fotó: Kovács Tamás)Pride résztvevő Budapesten (MTI fotó: Kovács Tamás)


Bár idén is voltak ellentüntetők Budapesten, rendzavarás, atrocitás nélkül zajlott le a 24. Pride felvonulás. Peksa Kama, a Budapest Pride szóvivője a rendezvény végén úgy értékelte az MTI-nek, hogy az elmúlt évek legbékésebb és legszabadabb menete volt a mostani. Emlékeztetett arra, hogy az idén kordonok nélkül zajlott a felvonulás, ennek ellenére szinte semmi nem zavarta meg a rendezvényt. Csupán egyetlen olyan esetről tudott, hogy ellentüntető keveredett a felvonulók közé, ám őt a rendezők kitessékelték.

Az eseményen Tarlós István főpolgármester idén sem vett részt, de feltűnt a felvonuláson Karácsony Gergely (Párbeszéd), az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje is.

A felvonulás idejére a belvárosban nemzeti radikális aktivisták ellentüntetést rendeztek, a Budapest Pride betiltását követelve. Az ellentüntetésen jelen volt rajta Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS