2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Boris Johnson szerint Nagy-Britannia felkészült a megállapodás nélküli Brexitre

2019. július 05. 15:07, utolsó frissítés: 15:07

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint Nagy-Britannia felkészült arra, hogy az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból.

Philip Hammond pénzügyminiszter azonban a BBC rádiónak nyilatkozva pénteken kijelentette: a rendezetlen kilépés tartós károkat okozna a brit gazdaságnak.

Hozzátette: a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó két politikus egyikének kormányában sem vállalna szerepet, mivel egyikük sem zárja ki a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét.

A pártvezetői posztért Boris Johnson és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter verseng. A 160 ezer fős párttagság a következő három hétben választja meg közülük a Konzervatív Párt új vezetőjét, aki a következő brit miniszterelnök is lesz a távozó Theresa May utódjaként.

Az utód nevét július 23-án hozzák nyilvánosságra, a formális váltás várhatóan 24-én zajlik le.

Johnson a The Spectator című konzervatív brit folyóirat szombaton megjelenő kiadásának adott - részleteiben pénteken ismertetett - interjúban kijelentette: Nagy-Britannia már a Brexit eredeti határnapján, március 29-én is készen állt arra, hogy megállapodás nélkül kilépjen az EU-ból, de Theresa May kormányának "idegei felmondták a szolgálatot".

A kilépés feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást a londoni alsóház háromszor visszautasította.

Ennek nyomán Theresa May miniszterelnök kétszer is kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását; a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet.

May mindenekelőtt a Brexit-megállapodás sorozatos parlamenti visszautasításai miatt döntött úgy, hogy távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről.

Boris Johnson a The Spectatornak adott interjúban azonban kijelentette: az emberek fel voltak készülve márciusban is a kilépésre, "a gépezet is készen állt erre", de végül "az egészet lefújták", és ennek következményeként a felkészültség foka is romlott.

Johnson hangsúlyozta: ha miniszterelnökké választják, ezt a hibát ő nem fogja elkövetni.

Leszögezte, hogy ő sem akar felfordulást okozó, rendezetlen Brexitet, de meggyőződése, hogy Nagy-Britanniának erre az eshetősége is készen kell állnia.

Hozzátette: a Brexit halasztásával a kormány a megosztottságot nem orvosolta, hanem még tovább mélyítette, mivel a viták még intenzívebbé váltak.

Boris Johnson a vezetőválasztási kampány kezdete óta többször is kijelentette, hogy ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új brit miniszterelnök, Nagy-Britannia a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár lesz addig elfogadott Brexit-megállapodás, akár nem.

Versenytársa, Jeremy Hunt a kampányban tett nyilatkozataiban úgy fogalmazott, hogy ha semmi esély nem mutatkozik a Brexit-megállapodás újratárgyalására október 31-ig, akkor "nehéz szívvel ugyan", de ő is kész lenne megállapodás nélkül kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból.

Philip Hammond ugyanakkor a BBC rádiónak nyilatkozva pénteken kijelentette: megállapodás nélküli Brexit esetén a brit exportőröknek hirtelen olyan vámeljárásokkal kellene szembesülniük, amilyenekkel még soha nem volt dolguk, az autóipartól a mezőgazdasági termékekig minden árucikk uniós kereskedelmére jelentős vámterhek nehezednének.
Mindemellett devizapiaci reakció is várható, és ez az import drágulása miatt az inflációra is hatna - mondta a brit pénzügyminiszter.
Hozzátette: rendezetlen Brexit esetén a brit pénzügyi szolgáltatási szektor is piacoktól esne el, és mivel ez az ágazat a brit költségvetés legnagyobb egyedi adóbefizetője, ennek komoly hatása lenne az államháztartásra.

Hammond szerint mindez már rövid távon gazdasági sokkot okozna, hosszabb távon pedig a brit gazdaság teljesítménye állandósult jelleggel kisebb lenne az egyébként elérhetőnél.

A pénzügyminiszter szerint a londoni alsóház "meg fogja találni a módját" a megállapodás nélküli Brexit megakadályozásának. (mti)

Nyitókép: flickr.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS