2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszavazták a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról szóló törvényt

2019. július 02. 13:22, utolsó frissítés: 15:42

Megszavazták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakításáról szóló törvényt a magyar parlamentben, írtja a 444.hu. A portál szerint a törvényt 131 igen, 53 nem és 1 tartózkodó szavazattal sikerült átvinni.

A törvénytervezetet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter javasolta, aki a javaslat országgyűlési vitájában azzal indokolta annak szükségességét, hogy a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtése.

Az elfogadott jogszabály értelmében az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz.

A törvény ellen kedd délután négy órára tiltakozást szervez az Akadémiai Dolgozók Fóruma a Széchenyi térre, mert szerintük „a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítása bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen".

Az Index beszámolója szerint Palkovics az elmúlt hónapokban változatos eszközökkel küzdött a fenyegetéstől az ígéreteken át a zsarolásig, hogy átnyomja az akaratát.

A miniszter próbálkozásai a hosszas tárgyalások ellenére nem jártak sikerrel, az MTA lényegi garanciális pontokat szeretett volna megőrizni a kutatások függetlensége érdekében, döntő többséggel helyezkedtek szembe a Palkovics-tervvel, mire a miniszter az addig a tárgyalásokon megígért elemeket is visszavonta, hogy most végül egyszerűen erővel nyomja át az elképzelését.

Az MTA körül kialakult helyzetről korábban Stefano Bottoni történésszel, az MTA főmunkatársával beszélgettünk.

----------------------------------------
Frissítés: Az Akadémiai Dolgozók Fóruma fekete profilképet állított be a Facebookon:(444.hu/index.hu)

Nyitókép: Wikipedia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS