2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzetközi díj a verespataki bányaterv elleni tiltakozás vezéralakjának

2005. április 20. 13:13, utolsó frissítés: 13:13

A verespataki Alburnus Maior Egyesület aktivistája, Stephanie Danielle Roth kapta meg Európát képviselve a Goldman környezetvédelmi díjat a verespataki ciános bányászat elleni kiállása miatt. Az évek óta Erdélyben élő svájci-francia kettős állampolgár 2002-ben lépett színre először a segesvári Dracula Park megvalósítása elleni nemzetközi harcban, ezután részt vett a verespataki bányaterv elleni tiltakozásokban, és a hatékonyság növelése érdekében letelepedett a kis bányászvárosban.

Az Új Eldorádó című dokumentumfilmből is ismert svájci-erdélyi zöld aktivista kampányának következményeként a Világbank 2002-ben visszavonta a bánya megvalósításához nyújtott támogatását, egyúttal írásban első ízben nyilvánította ki nemtetszését és aggodalmait a súlyos társadalmi és környezetvédelmi gondokat illetően.

A Goldman díj igen fiatal, azonban a díjazottak között már szerepelnek olyan nevezetes személyiségek is, mint Wangari Maatha (1991), aki 2004-ben, 13 évvel később béke Nobel díjat kapott. A Romániát képviselő Stephanie Roth mellett ez évben kazah, hondurasi, kongói, haiti és mexikói aktivisták kapták meg a világ legtekintélyesebb környezetvédelmi elismerését. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS