2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ratzinger "Európa védőszentjének" nevét vette fel

2005. április 20. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

XV. Benedekre, az első világháború végének pápájára utalva választotta ezt a nevet Jozef Ratzinger. XV. Benedek sokat fáradozott a kiengesztelődés és a béke érdekében – érvelt az új pápa. A Benedek név Szent Benedekre, Európa védőszentjére utal, aki regulájában azt írta, hogy "Jézus Krisztusnak semmit elébe ne tégy" – kommentálja a pápaválasztást Erdő Péter bíboros.

A Benedek ezenfelül áldottat jelent. Az új pápát konzervatív felfogásúnak minősítő sajtóértékelések kapcsán a magyar főpap úgy foglalt állást, hogy "ez a paradigma – konzervatív vagy progresszív – az egyházra nem érvényes".

Erdő Péter megítélése szerint az új pápa személyével a legnagyobb mértékben szavatolva van az a folyamatosság, amely egyszerre jelentette a II. vatikáni zsinat tanításához való hűséget és annak a kibontását, továbbá a párbeszédet a mai világgal.

Erdő nem kívánta kommentálni az olasz sajtóban megjelent találgatásokat, azt, hogy a magyar bíboros is Ratzinger egyik támogatójának számított. Leszögezte: a konklávé titka, hogy ki kit támogatott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS