2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az Amerikai Pszichoanalitikus Társaság bocsánatot kért, amiért a homoszexualitást mentális betegségként tartották nyilván

2019. június 24. 11:17, utolsó frissítés: 11:17

Június 21-én az Amerikai Pszichoanalitikus Társaság (APsaA) bocsánatot kért, amiért korábban mentális betegségként tartották nyilván a homoszexualitást.


Az APsaA lett az első olyan amerikai orvosi társaság, amely ezt hivatalosan is megtette. A történelmi bocsánatkérést a szervezet elnöke, Lee Jaffe tette meg hivatalosan, a társaság 109. éves gyűlésén San Diegoban.

Jaffe szerint hosszú időbe tellett felismerni az LMBTQ közösség elleni diszkriminációban játszott szerepüket. Elmondása szerint nehéz beismerni, hogy a korábbi hozásállásuk mennyire téves volt. Az elnök szavat felállva tapsolták meg a gyűlés résztvevői.

Az Amerikai Pszichoanalitikus Társaság a mentális rendellenességek listájáról 1991-ben törölte a homoszexualitást, akkor is csupán azért, mert a diszkrimináció-ellenes törvény fenyegette őket. A társaság ezután lépéseket tett, hogy támogassa az LMBTQ közösséget, kiálltak a házassági egyenlőség mellett, és az átnevelő terápiákat is ellenezték.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén törölte a betegségek közül a transzszexualizmust. (humenonline.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS