2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Talabani nem ítélné halálra Szaddámot

2005. április 19. 12:02, utolsó frissítés: 12:02

Nem írná alá Szaddám Huszein korábbi államfő esetleges halálos ítéletét Dzsalal Talabani új iraki elnök. A kurd nemzetiségű politikus, aki ebben a hónapban vette át ideiglenes államfői hivatalát, kijelentette a brit BBC rádiónak adott hétfői nyilatkozatában, hogy elvből ellenzi a halálbüntetést, és maga is aláírt korábban egy felhívást, amely e büntetésnem eltörlését sürgette.

El akarja kerülni tehát egy ilyen ítélet aláírását, noha maga is úgy gondolja: Szaddám Huszein halála esetén hívei feladnák reményüket, hogy vezetőjük egyszer még visszatérhet, s így hamarabb beszüntetnék fegyveres ellenállásukat.

Célzott rá, hogy esetleg két helyettesére, Ádel Abdel-Mahdi síita és Gázi Adzsíl al-Jáver szunnita alelnökre bízza a döntést, ha arra kerül a sor. "Akár távol is maradhatok, akár szabadságra is mehetek, és kettőjükre hagyhatom a döntést" – mondta. Jelezte, hogy a két alelnök és az iraki kormány egyaránt Szaddám Huszein kivégzése mellett van, sőt – szavai szerint – az iraki nép többsége is ezt akarja, ő tehát kisebbségben van véleményével. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS