2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre fagyosabb kínai-japán diplomácia

2005. április 18. 11:16, utolsó frissítés: 11:20

A kínai külügyminiszter-helyettes szerint az országa és Japán között fennálló viszony a diplomáciai kapcsolatok 1972-es megteremtése óta nem volt olyan mélyponton, mint ma.
Vu Dao-vei szerint ennek az az oka, hogy Japán nem képes méltányosan kezelni a történelmi tényeket, kivált a Kína elleni japán katonai támadást.

A szigetország ellen irányuló tüntetések harmadik hetében több mint húszezer ember vonult az utcára Kínában. A demonstrálók egy botrányt kavart japán történelemkönyv és az ázsiai ország állandó BT-tagsága ellen tiltakoztak.

Az észak-kínai Tiencsin (Tianjin) kikötővárosra is átterjedtek szombaton a japánellenes tüntetések: több mint kétezren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak "a kínai-japán viszonynak ártó legutóbbi japán lépések ellen".

Előzőleg Sanghajban (Shanghai) tízezernél többen és a keleti Hangcsouban (Hangzhou) is hasonló számban vonultak az utcákra japánellenes jelszavakkal, transzparensekkel. Sanghajban a japán konzulátus felé tartók tojásokat dobáltak az útjukba eső japán gépkocsikra, s összetörték több étterem járdára kitett hirdetőtábláit, majd a konzulátushoz érve egyesek megdobálták az épületet. (mti/radio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS