2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

May lemondása nem változtat az EU álláspontján

2019. május 25. 12:01, utolsó frissítés: 12:02

Theresa May brit miniszterelnök lemondása nem változtat az Európai Unió és tagországai által elfogadott, Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) kialakított álláspontján, a kilépési megállapodást az unió érvényesnek tartja, bárki is legyen a szigetország új miniszterelnöke - jelentette ki Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján pénteken.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a brit kormányfő lemondását nem fogadta örömmel, ugyanakkor döntéséért elismerését fejezte ki, és "bátor nőnek" nevezte.

Juncker szavait tolmácsolva a szóvivő kiemelte, hogy az elnök kedvelte és nagyra értékelte a brit kormányfővel folytatott közös munkát. Hozzátette, Juncker készen áll, hogy jó munkakapcsolatot alakítson ki a jövőbeni, új brit miniszterelnökkel is - közölte.

Theresa May pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben utóda megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat. Hatperces nyilatkozatában May felidézte, hogy háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást, de kísérletei nem jártak sikerrel. Kijelentette: most is úgy hiszi, hogy helyénvaló volt a kitartó próbálkozás, mára azonban egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha ezt az erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja. Távozását bejelentő nyilatkozatában alig burkolt módon bírálta a parlament kompromisszumképtelenségét a Brexit-megállapodás ügyében.

May bejelentése nem volt meglepetés, közeli távozása már az elmúlt hetekben konszenzusos várakozás volt, csak az időpont volt kérdéses. Erre utalt az is, hogy a héten lemondott Andrea Leadsom, az alsóház vezetője, aki Maynek küldött levelében azzal indokolta távozását, hogy megítélése szerint a kormány Brexit-politikájával immár nem teljesíthető a brit EU-tagságról 2016-ban tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás döntése.

May a hét elején javasolta, hogy a parlament szavazhatna egy második referendumról, amennyiben a ház ratifikálja a Brexit-megállapodást. Ezzel az ellenzéki Munkáspárt EU-párti képviselőit szerette volna megnyerni a megállapodás támogatásának. Javaslatával szemben azonban rendkívüli ellenállás bontakozott ki nemcsak a keményvonalas konzervatív, hanem a mérsékelt, vele szövetséges képviselők körében is. Egybehangzó értékelések szerint ez volt a végső tényező abban, hogy a Konzervatív Párt frakciója végül kikényszerítette May távozását a párt és a kormány éléről.

Számos vezető politikus sajnálatát fejezte ki May távozása miatt. Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozatában méltatta a brit miniszterelnök eddigi munkáját, ám hangsúlyozta: az Egyesült Királyságnak világossá kell tennie EU-tagságának megszűnésével kapcsolatos álláspontját.

Angela Merkel német kancellár tisztelettel tudomásul veszi Theresa May lemondását - mondta a német kormány helyettes szóvivője Berlinben. Martina Fietz kiemelte, hogy a kancellár mindig is bizalmon alapuló, jó együttműködést folytatott a brit kormányfővel, és ez a szellemiség megmarad May hivatali idejének hátralévő részében is.

Leo Varadkar ír miniszterelnök annak az aggodalmának adott hangot May lemondására reagálva, hogy az veszélybe sodorhatja Írországot, mert nem kizárt, hogy egy új euroszkeptikus brit kormányfő majd megállapodás nélkül vezetheti ki Nagy-Britanniát az EU-ból.

"A brit politikát felemészti a Brexit kérdése, és ez még nagyon hosszú ideig így is fog maradni. Most új fázisba lépünk, amely lehetséges, hogy veszélyeket hordoz Írország számára" - nyilatkozta Varadkar, miközben leadta szavazatát az európai parlamenti választáson. "Akárhogy is alakuljon, mi megőrizzük a hidegvérünket, és tovább építjük és mélyítjük szövetségeinket Európában" - tette hozzá.

Simon Coveney ír külügyminiszter - aki kulcsszerepet játszott a Brexit-megállapodás létrejöttében - nyilatkozatában azt emelte ki, hogy May utóda sem fog jobb ajánlatokat kapni az Európai Uniótól a megállapodásra. Coveney szerint Írországnak komoly kihívásokkal kell szembenéznie a kormányfőváltás miatt. Az ír külügyminiszter a héten figyelmeztetett, hogy sohasem volt még ilyen nagy az esélye annak, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül távozzon az Európai Unióból.

Donald Trump amerikai elnök szintén sajnálattal vette tudomásul May távozását, hozzátéve, hogy nagyon kedvelte a brit kormányfőt. "Jó és nagyon erős asszonynak" nevezte, aki "kemény munkát" végzett, jóllehet az elmúlt hónapokban többször is bírálta őt a Brexittel kapcsolatos politikája miatt. Az amerikai elnök június 3-5. között Nagy-Britanniába látogat, és Mayjel is találkozni fog.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy May nem tett semmit Moszkva és London kapcsolatainak javításáért. A szóvivő nem kívánta érdemben kommentálni May távozását, mindössze annyit mondott, hogy Moszkva nagy figyelemmel kíséri a Brexittel kapcsolatos folyamatokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS