2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyors lesz? Ma kezdődik a pápaválasztás

2005. április 18. 10:09, utolsó frissítés: 10:09

Ma kezdődik a Sixtus-kápolnában a pápaválasztó konklávé. A választójoggal rendelkező, 80 évnél fiatalabb 117 bíboros közül ketten betegségük miatt nem utaztak a Vatikánba, így 115-en szavazhatnak majd.

A vasárnapi olasz lapok nem számítanak a konklávé elhúzódására, hiszen az elhunyt pápa hosszú betegsége idején a kardinálisok között már körvonalazódtak az erőviszonyok.

Délelőtt a Szent Péter-bazilikában pápaválasztó misét tartanak a bíborosok, délután pedig körmenetben vonulnak a székesegyházból a Sixtus-kápolnába, ahol választási esküt tesznek.

Nem tudható még, hogy ekkor megtartják-e az első fordulót, vagy csak kedden kezdődik a voskolás. Az első három napi szavazás, majd pedig minden hét szavazási forduló után egynapos szünet következik.

A pápa megválasztásához e fordulókon kétharmados többség kell, vagyis 77 voks a 115-ből, s ha április 28-áig nem jutnak dűlőre a bíborosok, akkor megállapodhatnak abban, hogy a két legesélyesebb jelölt között dőljön el a verseny, immár ötven százalék plusz egy szavazat többséggel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS