2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beiktatták Ukrajna új elnökét, aki bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet

2019. május 20. 11:42, utolsó frissítés: 11:42

Beiktatták hivatalába Ukrajna új államfőjét, Volodimir Zelenszkijt. Az új államfő, Petro Porosenkót győzte le nagy különbséggel a választás második, április 21-ei fordulójában. A beiktatás után Zelenszkij bejelentette, feloszlatja a parlamentet, írja a hvg.hu.

Zelenszkij beiktatásán a törvényhozás képviselői, a külföldi vendégek, valamint a korábbi ukrán elnökök, Leonyid Kravcsuk, Leonyid Kucsma, Viktor Juscsenko és Petro Porosenko is részt vett. Az ünnepségen Oroszország képviselői nem vettek részt.

A Porosenko mögött álló egyik kormánypárt, nemrégiben hivatalosan is kilépett a koalícióból, így Ukrajna kormány nélkül maradt. Ez azt jelenti, hogy a parlamenti képviselőknek egy hónapjuk van egy újabb kabinet összeállítására, és ezen idő alatt a törvények szerint nem lehet feloszlatni a parlamentet. A hónap leteltével viszont olyan közel kerül az eredeti választási időpont, hogy e miatt meg szintén nem lehet feloszlatni a törvényhozást. Mindezek ellenére a beiktatás után Zelenszkij közölte, feloszlatja a törvényhozást. Egyelőre nem tudni, hogy a döntés érvényes-e.

Zelenszkij mögött egyelőre nem áll politikai párt, csak egy kisebb tömörülés, amely most igyekszik párttá formálódni, és a közvélemény kutatások szerint a szavazatok 35 százalékára számíthat a közelgő parlamenti választásokkor.

Zelenszkij beiktatási beszédében felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat (SZBU) vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat.

Az eskütételi szöveg felolvasása után átvette az államfőségét igazoló okiratot és az elnöki szimbólumokat, a jelvényt, a pecsétet és a buzogányt, majd megtartotta beszédét.
(mti/hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS