2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem is értették a tűzjelzést a Notre-Dame-ban lévők, mert először hallották

2019. április 17. 19:55, utolsó frissítés: 20:00

Nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a párizsi Notre-Dame-székesegyház leomlott huszártornya újjáépítésére, jelentette be szerdán Édouard Philippe francia kormányfő - írja az MTI-re hivatkozva az Index.


"A pályázat segítségével döntik el, hogy az eredeti másolatát építik meg vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség" - mondta a kormányfő. A 19. században Eugene Viollet-le-Duc által épített, 93 méter magas, fából készült és ólommal borított szerkezet összeomlott a hétfői tűzben. Az eredeti huszártorony 1250-ben épült, de 1786 és 1792 között azt lebontották.

Közben újabb részletek derültek ki arról, hogyan érte a hétfő esti misén tartózkodókat a tűz. Johann Vexo orgonista - aki hétfőn a misén játszott, amikor a lángok felcsaptak - elmondta, hogy az emberek nem reagáltak a tűzjelzőre, amely akkor kapcsolt be, amikor a pap részletet olvasott fel a Bibliából. Vexo szerint senki sem tudta, mit történt, mert először hallottak ilyet a székesegyházban. Az emberek ezután elindultak a kijárat felé, de többen visszatértek. Az orgonista elmondta, hogy még húsz percet töltött bent a kollégákkal beszélgetve.

A párizsi ügyészség ugyanakkor bejelentette, hogy kedden a nyomozók 30 szemtanút hallgattak ki, és szerdán további kihallgatások lesznek. A szemtanúk között a katedrális biztonsági személyzetének tagjait, valamint a tető és a huszártorony renoválását végző vállalat alkalmazottait is kihallgatják. A vizsgálat elsődlegesen balesetet feltételez, amely szakértők és a francia média szerint a munkákkal lehetett kapcsolatos.

Tudományos szakértőket egyelőre nem engedtek be a székesegyház belsejébe, mert attól tartanak, hogy az épületszerkezet nem biztonságos. Stephan Bern, a francia elnök műemlékvédelmi tanácsadója ugyanakkor azt is elmondta, hogy szerdára a Notre Dame felújítására tett felajánlások várhatóan meghaladják az 1 milliárd eurót. (mti/index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS