2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kigyulladt a párizsi Notre Dame, de sikerült megmenteni a teljes pusztulástól

2019. április 15. 21:47, utolsó frissítés: 2019. április 16. 08:58

Update 1.: Kigyulladt és órákon át égett a francia főváros, Párizs egyik jelképe, a Notre Dame székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján, a tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.


A lángokat csak több órás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra. A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Egy tűzoltó megsérült oltás közben, ezt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le. "A Notre Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma" - fogalmazott a szemmel láthatóan megilletődött elnök a még lángoló épület előtt.

Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ "legnagyobb tehetségeinek" segítségét is.

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra. A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie´s aukciós ház tulajdonosa. A japán kormány is jelezte készségét arra, hogy hozzájáruljon a restaurálás költségeihez. Szakértők szerint a munkálatok évekig tarthatnak majd.

Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői, egyházi méltóságok együttérzésükről biztosították a franciákat a történtek miatt. (mti)

-------------------------

Lángol a párizsi Notre Dame katedrális - tudósítja a helyszínről a francia és külföldi sajtó. A tűz hétfő délután tört ki.

A tűzoltóság nagy erőkkel dolgozik a tűz megfékezésén, ám az nagyon gyorsan terjedt, és a templom tornya és teteje már beomlott. A tűzvész oka még nem tisztázott, de úgy tűnik, köze lehet a nagyszabású felújítási munkálatokhoz - tudósít a BBC.

Emmanuel Macron francia elnök útban van a helyszínre. "Ahogyan polgártársaim is, szomorú vagyok ma este, látva, hogy egy rész belőlünk éppen leég", nyilatkozta az elnök, és hozzátette, együttérez a világ katolikusaival és az összes francia polgárral.Úgy tűnik, személyi sérülés nincs, ám az egész épület megsemmisülhet. "Nem marad semmi. Még elválik, hogy a boltozat, amely a katedrális belsejét védi, érintett lesz-e vagy sem" - mondta a székesegyház szóvivője. A katedrálisban megszámlálhatatlan és felbecsülhetetlen értékű relikvia, ereklye, festmény és egyéb műtárgy található.

Az egyik leglátványosabb párizsi turisztikai látványosságnak számító, gótikus stílusú templom a párizsi katolikus főegyházmegye főszékesegyháza. A Notre-Dame francia kifejezés, jelentése: „Mi Asszonyunk”. Alapkövét 1163-ban, Párizsban fektette le III. Sándor pápa, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették.

Emmanuel Macron francia elnök megérkezett a tűz helyszínére, és találkozik vezető rendőrökkel.

Beszámolók keringenek arról, hogy a tűz a Notre Dame egyik téglalap alakú tornyában terjedt el.

A sürgősségi szolgálatok megpróbálják megmenteni a műremekeket és a katedrálisban tárolt egyéb rendkívül értékes darabokat.

Párizs polgármestere Emmanuel Gregoire szerint a székesegyház „óriási károkat” szenvedett, míg a székesegyház szóvivője azt mondja, hogy a templom egész fából készült belseje ég, és valószínűleg megsemmisül - írja a Guardian.

A párizsi tűzoltóság egyik szóvivője elmondta a Reutersnek, hogy a következő másfél óra „döntő” jelentőségű lesz abban a tekintetben, hogy meggyőződhessenek arról, hogy a tűz megállítható-e.

Tűzoltók százai vannak a helyszínen, a párizsi tűzoltóság pedig azt mondja, mindent megtesz azért, hogy a „szörnyű tűz” ellenőrzés alatt álljon.

„Minden eszközt használunk, kivéve a vízi bombázó repülőgépeket, amelyek használata a székesegyház teljes szerkezetének összeomlásához vezethet” - tweetelték ki.
Mindemellett a francia tűzoltóság vezetői azt mondták az AFP hírügynökségnek, hogy nem biztosak abban, hogy a tűz megállítható.

Laurent Nunez francia miniszterelnök-helyettes azt mondta AFP újságíróinak, hogy "nem biztos", hogy a székesegyház megmenthető.

A tűzoltók a helyszínen elmondták a Reuters hírügynökségének, hogy jelenleg minden erőfeszítés a katedrális műalkotásainak megmentésére és az északi torony összeomlásának megakadályozására irányul.

Cikkünk frissül

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS