2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ma temetik II. János Pált

2005. április 08. 13:41, utolsó frissítés: 15:38

Délelőtt 11 óra után néhány perccel megkezdődött a vatikáni Szent Péter téren II. János Pál temetési szertartása. A Szent Péter téren több mint egymillió zarándok, az egyenes tv-közvetítés révén a világon több milliárd ember követi figyelemmel a szentatya temetési szertartását.


Tegnap nyilvánosságra hozták a pápa naplószerű végrendeletét: II. János Pál 1979 óta folyamatosan írt feljegyzéseket testamentumába. Ebből kiderül, hogy az egyházfő sokáig azt fontolgatta, hogy 2000-ben, 80 évesen lemond a pápaságról. Véleménye Ali Agca merénylet kísérlete miatt változott meg. Gyógyulását "Isten valódi csodájának" nevezte, ez pedig emlékeztette arra, hogy élete Isten kezében van, ezért önmaga nem válhat meg hivatalától.

Évekkel később betegségéről is rendkívüli őszinteséggel számolt be. Leírta, hogy különösen 2000-ben szenvedett egészsége megrendülésétől. Egy imájában azt kérte Istentől, hogy adjon neki erőt a küldetése folytatásához. Egy másik alkalommal, mikor különösen gyengének érezte magát, halálának időpontját firtatta.

II. János Pál többször tényként kezelte, hogy Lengyelországban fogják eltemetni. Végül azonban a bíborosi tanácsra bízta temetésének helyét. A konklávé döntéseit egyébként sem akarta befolyásolni. Az írásban utódlásáról nem tett említést. (mti/hírtv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS