2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Róma megtelt, 18-án választanak pápát

2005. április 07. 10:54, utolsó frissítés: 10:54

Jóval több, mint egymillió hívő tartózkodik az olasz fővárosban. A római polgári védelem vezetője bejelentette: a város nem tud több zarándokot fogadni. Guido Bertolaso, aki egyben a biztonságért felelős kormánybiztos, felszólította a Róma körüli sátorvárosokban tartózkodó zarándokokat, hogy ne tegyenek kísérletet a fővárosba történő bejutásra.

Április 18-án összeülnek Rómában a pápa utódját megválasztó bíborosok. A pápaválasztó konklávé a Sixtus-kápolnában fog tanácskozni. Joaquin Navarro-Valls vatikáni szóvivő tegnap közölte, hogy a Rómába eddig megérkezett 122 bíboros már ismeri II. János Pál végrendeletét. Ezt ma hozzák nyilvánosságra az eredeti lengyel változatban és olasz fordításban.

A polgári védelem főnöke elmondta, hogy estére javult a helyzet a délelőtti órákhoz képest, amikor – ismerte el – "voltak valóban kritikus pillanatok". Felidézte, hogy az egész elmúlt évszázadban nem fordult elő, hogy egy napon ilyen hatalmas tömeg árassza el Rómát.

A pápai ravatal előtt kígyózó sort este 10-kor lezárják, újabb zarándokok beállását már nem engedélyezik. Szerda este 10-től péntek éjfélig lezárják a Vatikánhoz közeli San Pietro vasútállomást mind a különvonatok, mind a menetrend szerint közlekedő elővárosi szerelvények előtt. (mti/népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS