2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Előzetesben az emberrablással kapcsolatba hozott szír üzletember

2005. április 06. 17:40, utolsó frissítés: 17:40

1,8 millió dolláros csalás vádjával kéri Omar Hayssam előzetesbe helyezését a főügyészség szervezett bűnözés és terrorelhárító osztálya. A szíriai származású román üzletember neve több ízben felmerült az Irakban elrabolt újságírók kapcsán – több sajtóértesülés szerint a hármak útját ő finanszírozta. Ezenkívül ő jelentette be, hogy a tudósítókért 4 millió dolláros váltságdíjat kérnek.

##Hayssamot kedden este hallgatták ki a főügyészségen, miközben Băsescu elnöki hivatalának szóvivője egyszerre jelentette be fogvatartását azzal, hogy az emberrablás kapcsán Bagdadban is letartóztattak több személyt. Az összefüggésekre a Cotroceni-palota azóta sem adott magyarázatot.

Hayssam ügyvédje állítja, a védence elleni vád semmilyen kapcsolatban nem áll a három tudósító elrablásával. Az ügyvéd szerint külföldről 2001-ben behozott kamionok kapcsán folyik a nyomozás. A bíróság szerdán dönt Hayssam további fogvatartásáról – jelenleg a hatóságoknak éjjel két óráig van joguk előzetesben tartani.

A főügyészségről kiszivárgott információk szerint a hatóság nagyobb szabású pénzmosási hálózat felgöngyölítésén dolgozik. A ügyészség és a rendőrség szerint Romániából pénzeltek arab cégkapcsolatokon keresztül arab terrorista egységeket. Arab üzletembereket 2001 szeptember 11-e óta tart szorosabb megfigyelés alatt a SRI.

Ugyane források szerint Hayssam 1981 óta paranoid depresszióban és a skizofrlniában szenved, többször kezelték Romániában, Nagy-Britanniában és Szíriában egyaránt. Többször kísérelt meg öngyilkosságot. Az üzletember a bukaresti Alexandru Obregia ideggyógyintézetet épp március 28-án hagyta el, mikor Bagdadban az újságírókat elrabolták. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS