2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

AI: 3979 halálos ítélet tavaly

2005. április 06. 12:36, utolsó frissítés: 12:36

Tavaly 3797 személyt ítéltek halálra és végeztek ki a világ 25 országában – derült ki az Amnesty International kedden ismertetett jelentéséből. Magas a Kínában kivégzettek száma: tavaly 3400 személyt ítéltek halálra az ázsiai országban. A rendkívül szigorú halálbüntetés-rendszeréről híres Kínát a sorban Irán követi (159 halálos ítélet), továbbá Vietnam (legalább 64 kivégzéssel) és az Egyesül Államok (59).

Kína esetében nem léteznek hivatalos adatok, ezért az Amnesty International módosította szokványos statisztikai eljárását. A szervezet tanulmánya szerint 2003-ban Kínában legalább 726 személyt végeztek ki, a tavalyi sokkal magasabb kivégzési arány – 3400 személy – a tárgyalások internetes jelentései alapján született, bár az Amnesty International szerint még ez az arány is csupán a valós szám töredékét jelenti.

Bár a zsarnokság helyőrségének titulált Iránnal együtt az USA is a feketelistán szerepel, tavaly valamivel kevesebb halálbüntetést hajtottak végre itt, mint 2003-ban. Jogvédők tavaly több alkalommal kifogásolták a halálos injekció alkalmazását, mondván, hogy a szer egyik összetevője álcázza, a külső szemlélő elől elrejti az áldozat kínjait. Ennél is súlyosabb kifogás, hogy az Amnesty International tanulmánya szerint tavaly az USA-ban hat halálraítélt ártatlansága bizonyosodott be. (eurohirek.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS