2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elhunyt a monacói herceg

2005. április 06. 12:16, utolsó frissítés: 12:16

Elhunyt III. Rainier monacói herceg – jelentették be hivatalosan a miniállamban. Az uralkodót 81 éves korában érte a halál. A herceget az utóbbi tíz évben számos egészségi probléma gyötörte, elsősorban a szívével és a tüdejével kapcsolatban. Állapota márciusban olyannyira súlyosbodott, hogy az intenzív osztályra került, ahol mesterségesen kellett lélegeztetni.


III. Rainier herceg több mint 50 éven át állt a világ legkisebb monarchiájának élén. A világsajtó akkor kapta fel a nevét, amikor 1956. április 18-án feleségül vette az Oscar-díjas Grace Kelly amerikai filmszínésznőt.

A herceg öt évtizedig volt építő, fejlesztő uralkodója a Cote d'Azur parti miniállamnak. Amellett, hogy a tengertől új földet elhódítva húsz százalékkal növelte a hercegség területét, felfelé is terjeszkedett – felhőkarcolók sorát építtette meg.

A játékkaszinóiról és a mondén szórakozásokról ismert Monacót gazdasági és pénzügyi központtá tette, amely 30 ezer embernek ad munkát. A nagyherceg tízre emelte Monaco nagykövetségeinek számát a világban, elérte, hogy a Vatikán püspökségről érseki rangra emelje egyházmegyéjét. 1993-ban országát 183. tagállamként felvették az ENSZ-be. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS