2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Példátlan módon korlátoznák a berliniek az ingatlanspekulánsokat

2019. február 27. 12:40, utolsó frissítés: 12:40

A nagy ingatlantulajdonosok jogainak korlátozásáról szavazhatnak a berliniek, ha sikerül kiírni egy erről szóló népszavazást. A berlini lakhatási mozgalom népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy a legnagyobb ingatlanspekulánsok tevékenységét korlátozzák a városban, illetve, hogy elkobozzák a tulajdonukban lévő lakások jelentős részét a város javára. A példátlan kezdeményezésre azért kerülhet sor, mert a berliniek jelentős hányada úgy érzi, hogy mind az ingatlanárak, mind az albérleti árak, és ezzel párhuzamosan a megélhetési költségek, folyamatosan emelkednek.


A felvetés szerint körülbelül 200 ezer lakás kisajátításáról vagy municipalizálásáról lenne szó összesen. A rendelkezés az olyan ingatlantulajdonosokra, ügynökségekre és építőcégekre vonatkozik, amelyeknél a tulajdonukban levő ingatlanok száma meghaladja a 3 ezret. Ez alól nem kivétel a város legnagyobb ingatlankereskedelemmel foglalkozó vállalata, a Deutsche Wohnen AG sem.

A kezdeményezőknek 20 ezer aláírásra lesz szüksége ahhoz, hogy kiírhassák a népszavazást, de felmérések szerint a tervnek erős támogatottsága van a városlakók körében.

A lakhatási aktivisták már több ügyvéddel és alkotmányjogásszal egyeztettek a témában, és szerintük van arra lehetőség, hogy a kisajátításért járó kompenzációt jóval a piaci ár alatt fizessék ki.

Ekkora méretű kisajátításra korábban Hamburgban volt példa, ahol az 1962-es árvizeket követően a város nagy kiterjedésű földeket sajátított ki magának, miután a Szövetségi Alkotmánybíróság amellett döntött, hogy vannak esetek, amikor a közjó érdekében a tulajdonjog érvényét fel kell függeszteni.

A népszavazási kezdeményezést a Die Linke, egyes zöldek és szociáldemokraták támogatják a helyi tanácsban. Az úgynevezett vörös-zöld-vörös koalíció prioritásként vállalta magára a berlini lakhatási válság rendezését. Noha az ő tervük jóval szerényebb eszközökkel indult, azt vállalták, hogy a város lakásállományát a magántulajdonban lévő lakások felvásárlásával bővítik.

Amennyiben a népszavazás sikeres lesz, az újonnan kibővült önkormányzati lakásállomány hasonlóan fog működni, mint a bécsi önkormányzati lakásprogram a munizipalsocializmus óta. (theindependent)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS