2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

USA: abortuszt végző klinikák nem kaphatnak szövetségi támogatást

2019. február 23. 10:47, utolsó frissítés: 13:05

A Fehér Ház új rendelkezése értelmében az abortuszt végző klinikák a jövőben nem pályázhatnak szövetségi támogatásokra.


A rendelkezés értelmében a női betegeket és betegségeket kezelő, valamint családtervezéssel foglalkozó egészségügyi intézmények nem hajthatnak végre művi terhességmegszakítást, és nem küldhetnek pácienseket abortuszt végző klinikákra sem. Ahogyan a pénteken végső formába öntött rendelet fogalmaz: "fizikailag és pénzügyileg" egyaránt el kell különülniük az abortusz-klinikáktól annak érdekében, hogy a családtervezési támogatási alapokhoz pályázatot nyújthassanak be. Azok a klinikák, amelyeken abortuszt végeznek, egyáltalán nem pályázhatnak szövetségi támogatásokra. Az abortuszokat, mint a családtervezés egyik eszközét biztosító Planned Parenthood szervezet által működtetett klinikák így jelentős szövetségi támogatástól esnek el.

"Ez a rendelkezés évente mintegy 60 millió adófizetői dollártól foszthatja meg a Planned Parenthoodot" - közölte a Fehér Ház döntésének nyilvánosságra kerülése után egy abortuszellenes csoport vezetője.

Donald Trump döntését konzervatív és abortuszellenes csoportok már régóta szorgalmazták. Hangjuk az elmúlt hetekben felerősödött, elsősorban a New York államban már elfogadott és Virginiában egyelőre csak vitára bocsátott abortusztörvény miatt.

Az új rendelkezés az abortuszpárti szervezeteket és közszereplőket felháborította. A Planned Parenthood szervezet elnöke, Leana Wen "lelkiismeretlennek" és "etikátlannak" minősítette Twitter-bejegyzésében. Letitia James, New York államügyésze pedig "veszélyesnek és fölöslegesnek" nevezte a döntést. A rendelkezés 120 napot ad az érintett egészségügyi intézményeknek, hogy alkalmazkodjanak az előírásokhoz.A New York Times szerint a rendeletet szinte biztos, hogy megtámadják bírósági úton az érintett szervezetek. (mti, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS