2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Élőláncot szervez az Akadémiai Dolgozók Fóruma az MTA védelmében

2019. február 09. 15:14, utolsó frissítés: 17:08

Február 12-re, keddre, 13 órai kezdéssel az MTA épülete köré (Széchenyi István tér) hirdette meg azt az élőláncot az Akadémiai Dolgozók Fóruma, amelynek célja a Magyar Tudományos Akadémia védelme. "Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen! Február 12-én délután az MTA Elnökségének olyan döntést kell hoznia, amely hosszú időre meghatározhatja a magyar tudományosság jövőjét" - írják a Facebookon létrehozott esemény leírásában.


Az MTA székháza. Forrás: mta.huAz MTA székháza. Forrás: mta.hu


Ugyanakkor arra kérik a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal egy könyvet, amely megjeleníti számukra a magyar tudományt. A szervezők további kérése, hogy mindenki hagyja otthon a pártjelvényeket, pártzászlókat és pirotechnikai eszközöket. Kérik a politikai pártok képviselőit is, hogy amennyiben kilátogatnak az eseményre, úgy azt magánszemélyként tegyék. Részletes programmal később jelentkeznek, a további részletek a Facebook-esemény oldalán követhetők. A Facebookon ez idáig 1200 személy jelezte a részvételi szándékát és további 5800 fejezte te ki érdeklődését.

Kedden 14.30-tól ülésezik a MTA-elnökség, és ekkor fog döntés születni arról, hogy az MTA aláveti-e magát a Palkovics-tervnek. A nemrég az Index.hu birtokába került tájékoztató szerint Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter megüzente az akadémiai kutatóintézeti vezetőknek, hogy mi a terve az MTA-val. A tervezet minden eddiginél radikálisabb: szavai szerint teljesen elvenné a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit, az MTA-t kiüresítené, érdemi kompromisszumra pedig nem hajlandó.(hírszerk)

Az MTA-val szolidarizáló nyilatkozatok itt nézhetők meg az Akadémiai Dolgozók Fórumának honlapján.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS