2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legelemibb biztonsági előírásokat sem tartották be az újságírók

2005. április 04. 13:20, utolsó frissítés: 13:20

Az iraki hivatalos szervek nem erősítették meg azt a híresztelést, miszerint az elrabolt újságírókat szabadon engedték volna. Szombat este az OTV televízióadó iraki védelmi minisztérium hivatalnokaira hivatkozva bejelentette: az újságírók szabadok. Az Al-Jazeera arab hírtelevízió egyelőre nem sugárzott újabb információt.

A Saptamina Financiara nevű lap összeállítást közöl az iraki tudósítók védelméről: eszerint nagyon sok nemzetközi médium – köztük az RTL – már régebb visszavonta riportereit, a munka túlzott veszélyességére hivatkozva. Helyükbe az iraki születésű, helyi újságírók léptek. A nagy hírügynökségeknek most már kizárólag helyiek fotóznak például.

Az a kevés újságíró, aki mégis maradt, a lehető legszigorúbb biztonsági intézkedéseknek veti alá magát: bunkerszerűen megerősített hotelekben lakik – a BBC munkatársaira például az SAS brit elit-kommandó vigyáz, természetesen jó pénzért. A brit közszolgálati adó többmillió dollárt költött az Irakba küldendő újságírói felkészítésére. A CNN amerikai csapatokkal utazó riporterei a 2003-as iraki offenzíva során 15 millió dollár „zsebpénz” fölött rendelkeztek.

A hotelt mindig kísérettel hagyják el, ezenkívül divat újságírók körében a hamis iraki igazolványok beszerzése, a nők burkát viselnek és a helyiekkel való érintkezésben a hazudozástól sem riadnak vissza a riporterek, ha úgy érzik, hogy veszélyben vannak.

Ehhez képest a Bagdadban elrabolt újságírók a legalapvetőbb biztonsági szabályokat sem tartották be: például egy, az amerikaiak által biztosított területen kívül eső hotelben szálltak meg. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS