2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-Macedónia aláírta a NATO-csatlakozásról szóló jegyzőkönyvet

2019. február 06. 12:52, utolsó frissítés: 12:52

A névvita lezárultával Macedónia és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagállamai szerdán aláírták a csatlakozási jegyzőkönyvet, amely lehetővé teszi, hogy a leendő Észak-Macedónia a katonai szövetség 30. tagja legyen - jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és Zoran Zaev Észak-Macedónia miniszterelnöke. Forrás: balkaninsight.comJens Stoltenberg, a NATO főtitkára és Zoran Zaev Észak-Macedónia miniszterelnöke. Forrás: balkaninsight.com


A főtitkár történelmi jelentőségűnek nevezte a hosszú évek diplomáciai előkészítését követően megvalósult csatlakozási folyamat megnyitását, amely szavai szerint a szélesebb régió békéjének és stabilitásának megszilárdítását szavatolja.

A korábban Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő délszláv államot a NATO tavaly júniusi csúcstalálkozóján hívták meg a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, amelynek azonban feltétele volt a Görögországgal fennálló névvitájának lezárása. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS