2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Damaszkusz felfüggesztette az EU diplomatái számára többszöri belépést engedélyező vízumokat

2019. január 24. 16:15, utolsó frissítés: 16:15

A szíriai kormány felfüggesztette az Európai Unió diplomatái és tisztségviselői számára többszöri belépést lehetővé tevő vízumok kiadását, megnehezítve az uniós segélyek eljuttatását a polgárháború áldozatainak - erősítette meg csütörtökön az Európai Bizottság szóvivője.


A szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta az Európai Unió a libanoni fővárost, Bejrútot használja diplomáciai bázisának, miután a legtöbb uniós ország bezárta damaszkuszi nagykövetségét. Az EU képviselői mindeddig különleges vízumot igényelhettek, amellyel Bejrút és Damaszkusz között utazhattak.

Sajtóértekezletén Maja Kocijancic szóvivő újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy ezt a vízumtípust a szíriai kormány január elejétől minden magyarázat nélkül eltörölte, ami azt jelenti, hogy az uniós tisztségviselőknek ezentúl minden alkalommal egyszeri belépésre jogosító vízumért kell folyamodniuk.

"Mindent meg fogunk tenni, hogy ennek hatása ne érződjön a fontos munkán, amelyet végzünk Szíriában" - jelentette ki.

Névtelenséget kérő diplomaták véleménye szerint az Aszad-rezsim ezzel akarhatja rákényszeríteni az EU-t és tagállamait, hogy nyissák újra követségeiket Damaszkuszban.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS