2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ketten meghaltak és 41-en megsérültek egy indiai „bikaszelídítő” versenyen

2019. január 21. 14:38, utolsó frissítés: 14:38

Két ember meghalt és 41 megsérült egy nagy vihart kavaró „bikaszelídítő” versenyen a délkelet-indiai Tamilnádu államban - közölte a helyi rendőrség hétfőn.

A tamil nyelven jallikattunak nevezett sportot állatvédő aktivisták kezdeményezésére 2014-ben betiltotta az indiai legfelsőbb bíróság, mivel úgy találta, hogy állatkínzásnak vannak kitéve a bikák. Az állam kormányzata azonban a helyiek tiltakozásainak hatására 2017-ben feloldotta a tilalmat.

Az idei „bikaszelídítő” versenyről ITT tekinthető meg egy videofelvétel.

A hagyományos sportnak számító jallikattu szezonja január 14-én kezdődött. A vasárnap tartott, rekordméretű eseménynek szánt versenyen, amelyet állami vezetők nyitottak meg, 1353 bika, több mint 500 „szelídítő” és 27 ezer néző vett részt.

A két halálos áldozat a nézők közül került ki. A sebesültek között 12 „szelídítő” és 29 néző volt, tizenhárman súlyos sérüléseket szenvedtek.

A jallikattu hagyománya hasonlít a spanyol bikaviadalokéhoz, a tamil újév aratási ünnepe, a pongál idején tartják. A bikát egy nyílt területen elengedik, és a verseny résztvevői a szarvánál fogva próbálják „megszelídíteni”. A győztes pénzjutalmat, aranyérméket és más díjakat kap.

Állatvédő aktivisták régóta ellenzik a versenyt, amelyen a bikák és az emberek is rendszeresen megsérülnek. Az állatvédők szerint ráadásul a bikáknak gyakran adnak alkoholt és csiliport szórnak rájuk, hogy reakcióra bírják őket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS