2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újra tüntettek Budapesten, országos sztrájkra készülnek

2019. január 05. 19:32, utolsó frissítés: 19:48

Szombat délután újabb kormányellenes tüntetés indult Budapesten a Hősök teréről az Andrássy úton keresztül a Kossuth tér felé. A Facebookon az "Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen" címmel meghirdetet demonstrációhoz ellenzéki pártok, szakszervezetek és civil szervezetek csatlakoztak.

A menet elején a Magyar Szakszervezeti Szövetség molinóját vitték, amellyel a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakoznak. A többi között "nem leszünk rabszolgák" és "fideszmafia" rigmusokat skandáltak a tüntetők a Hősök terén indulás előtt.

Fotó: MTI/Balogh ZoltánFotó: MTI/Balogh Zoltán


A menetben a munkavállalói érdekképviseletek mellett az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK pártzászlói, valamint roma és árpádsávos lobogók voltak láthatók.

A Kossuth téren a meghirdetett program 15 felszólalót írt: az összes parlamenti ellenzéki párt, több szakszervezet, valamint egyesületek egy-egy képviselője.

A Kossuth téren tartott felszólalásában Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke január 19-re országos demonstrációt hirdetett. Közölte, hogy kedden átadják Orbán Viktornak a követeléseik listáját és 5 napot adnak, hogy a kormány tárgyalóbizottságot állítson föl. Ha ez nem teljesül, országos figyelmeztető sztrájk kezdődik, utakat és hidakat zárnak le a tiltakozók - jelentette ki.

Az ellenzéki pártok képviselői további tiltakozásokra, új rendszerváltásra és új köztársaság építésére szólították föl a tüntetőket.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője bejelentette, hogy petíciót indítanak a "rabszolgatörvény" ellen, egyúttal feltette a kérdést, milyen nemzeti egységet akar az, aki az ország több mint felét "gyilkos csőcseléknek" nevezi.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke azt hangsúlyozta: ha Orbán Viktor meghátrál és visszavonja a munka törvénykönyvének módosítását, akkor sem hátrálnak meg, mert nem egyes törvények, hanem az egész rendszer ellen "lázadnak".

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kijelentette, hogy létrejött az egység a Parlamentben és az utcákon, ezért egységre kell törekedni az EP- és az önkormányzati választásokon is, közös ellenzéki jelöltet kell indítani mindenhol. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS