2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Másfél órával a beiktatása után lőttek le egy mexikói polgármestert

2019. január 03. 13:21, utolsó frissítés: 13:40

Mexikó Oaxaca szövetségi államának Tlaxiaco nevű városában ismeretlen tettesek lőtték le a másfél órával korábban beiktatott polgármestert. Alejandro Aparicio Santiago, Tlaxiaco polgármestere annak az Országos Regeneráció Mozgalomnak (Morena) volt a jelöltje, amelyik a múlt évi júliusi általános választáson is győzelmet aratott. Alejandro Aparicio Santiago keddi beiktatását követően a város központjában indult el két várostanácsi kollégájával egy sétára, amikor két, be nem azonosított személy többször rálőtt az utcán – a lövöldözés során öt személy sérült meg, köztük a polgármestert kísérő politikusok.

Alejandro Murat, Oaxaca szövetségi állam kormányzója azt nyilatkozta az eset után, hogy a gyilkosság lehetséges elkövetőjét letartóztatták. A lövöldözők egyikét ugyanis az eset szemtanúi elkapták és szinte meglincselték, mielőtt a rendőrség közbelépett volna.

Apariciót a 2019-2021-es mandátum betöltésére választották meg. A vele megtörtént tragédia azonban sajnos nem példa nélküli. Vasárnap ugyanis a szomszédos szövetségi állam, Morelos, Mazatepec városának egyik frissen választott városi tanácsosát, Maria Ascension Cruzt szintén lelőtték. Maria is a Morena színeiben nyert helyi tanácsosi széket.

Aparicio halála előtt a közpolitikák, a politikai kockázatok és erőszak elemzésével foglalkozó Etellekt cég szerint a július elsejei választáson mandátumot nyert politikusok közül hatot gyilkoltak meg a múlt év során, még mielőtt elfoglalták volna hivatalukat. Ezek közül négy a szociáldemokrata Morena, egy a szintén szociáldemokrata Demokratikus Forradalom Pártja (PRD) és a negyedik a jobbközép Mexikói Ökologikus Zöld Pártja (PVEM) tagja volt.

Az Etellekt rekord mennyiségű politikusgyilkosságot regisztrált az elmúlt választási ciklus előtt és a ciklus alatt. Az erőszakos cselekedetek több mint 80 százaléka a múlt évi választásokat elveszítő jobboldali kormány ellenfelei ellen irányultak. (teleSUR)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS